El grup de Llatí de 2n de Batxillerat van realitzar una sortida per Barcelona per conèixer les restes arqueològiques de la Barcino romana

Els periodistes de la revista SOMCEM hem parlat amb l’Alba Sala i l’Helena Bonilla, alumnes de la matèria que van participar a la sortida, per a que ens expliquin com va anar. Aquí teniu un resum dels que ens han explicat:

Alumnat i professora, la Cristina Vilanova, van quedar a la plaça Sant Jaume a les 15:30h i van anar a l’actual façana de la catedral de Barcelona que correspon amb l’antic aqüeducte situat a la Plaça Vuit de Març. Posteriorment, van dirigir-se a la Necròpolis romana, la via sepulcral romana, situada a l’actual Plaça de la Vila de Madrid. Més endavant, van fer una parada a les lletres de BARCINO, a la plaça Nova, per fer-se una fotografia que no podia faltar!

Continuant el seu recorregut, van passar per sota de l’arc de la mala sort amb la calavera, per arribar al final del seu recorregut i poder tocar la famosa tortuga que trenca l’encanteri.

Van continuar pujant el Mont Tàber amb una alçada de 16,9 metres i poder arribar al Temple d’August, on només queden 4 columnes que han sobreviscut al llarg dels segles. Aquí va acabar el recorregut exterior per l’antiga Barcino, i per acabar el tour exterior van visitar el museu d’Història de Catalunya. Una vegada a l’interior, van poder conèixer totes les antiguitats del món Romà i van quedar impressionats degut als diferents elements: a la reconstrucció d’una Domus total, combinada amb una visita a l’interior de la muralla, els diferents estris i accessoris recuperats de l’època, totes les restes arquitectòniques, els diferents decorats de l’interior dels habitatges (mosaics, pintures…), els diferents ex-libris que s’utilitzaven a l’època i una maqueta gegant de tota la ciutat completa de Barcino.

Més endavant van visualitzar els diferents espais públics, com és el cas de la Lacuna Fullonica  (la bugaderia), els diferents detergents i blanquejadors, les piscines d’aigua freda (termes del segle V-VI dC) i la vinacoteca de l’època.

Com a anècdota, també van saber com realitzar el Garo, una especialitat romana que consistia en una barreja de sang, ous i entranyes de peix que complementava els menjars més exquisits de l’època. Cal remarcar que era un condiment molt apreciat, al qual només podien accedir les persones de més poder adquisitiu.

Gràcies als ex-libris van poder determinar fins a on van arribar les relacions comercials, especialment del vi. El vi de la Península va tenir molta demanda arreu de l’Imperi d’Occident.

Per finalitzar, al sortir de l’edifici es van dirigir a una gelateria i creperia per poder gaudir d’un bon àpat com a berenar. Mmmmm!!!

Cal remarcar que va ser una grata experiència gràcies als grans coneixements previs a les classes i posteriors de la seva guia i professora, la Cristina Vilanova. Cal agrair-li tot l’esforç realitzat per a ells i elles i la dedicació que li posa al seu treball.

MOLTÍSSIMES GRÀCIES, CRISTINA! ETS UNA GRAN PROFESSORA! I MOLTES GRÀCIES TAMBÉ A L’ALBA SALA I L’HELENA BONILLA PER LA SEVA ATENCIÓ, COL·LABORACIÓ I PACIÈNCIA!