El passat 30 de novembre va tenir lloc un experiment de física quàntica que necessitàde l’ajut del major nombre de persones possible.

Coordinat per l’ICFO i es fwt en diversos laboratoris de tot el món: Barcelona, Boulder (Colorado), Brisbane (Australia), Buenos Aires,  Asunción (Chile), Munich, Niza, Shanghai, Viena i Zurich.
La participació a l’experiment es va fer a través d’un videojoc que podeu trobar al portal:
Aquí s’explica el repte:
 
Què heu de fer?
Generar amb el videojoc seqüències aleatòries de zeros i uns, que arribaran als laboratoris i mouran certs elements per estudiar el comportament de les partícules quàntiques.
Què volen saber els científics?
Si la realitat és la mateixa quan no la mirem.
Si afectem la realitat només pel fet d’observar-la.
Si existeix l’entrellaçament quàntic, la acció fantasmal a distància com la va anomenar l’Einstein: no importa quan separades estiguin dues partícules quàntiques, si observem una (i per tan la canviem) l’altra canvia immediatament -infinitament més ràpid que la velocitat de la llum!
Com resoldran aquestes preguntes quasi filosòfiques els científics? 
Mitjançant el famós test que va proposar John Bell el 1964.
El test de Bell és considerat per molts com un dels experiments més transcendents de la història de la ciència moderna. El concepte (que no la implementació) de l’experiment és sobtadament senzill, tenint en compte la qüestió que tracta de resoldre.
Què aprendran els vostres alumnes?
Estem preparant material per enfocar l’experiment des de moltes àrees diferents, per tal de donar llibertat als professors.
En principi l’activitat es pot fer sense cap preparació, només s’han de connectar a la pàgina web i jugar. Si ho fan el 30 de novembre, estaran contribuint a un experiment únic a nivell mundial que no funcionaría sense el seu ajut!
Però per poder integrar l’activitat, i per aquells professors que ho desitgin, estem preparant material (aquí podeu trobar les primeres fitxes) en totes les àrees d’interès de l’experiment: matemàtiques (atzar i estadística – en concret, amb l’eina d’events al videojoc, podeu fer estudis estadístics de la distribució d’impredictabiliat de l’aula: link a youtube), física (quàntica), mètode experimental, història de la ciència (experiments famosos), ciències per al món contemporani, i filosofia.
img-20161202-wa0000 img-20161202-wa0001 img-20161202-wa0002