Fa unes setmanes, tota l’ESO va anar d’excursió a Montserrat per fer la sortida emblemàtica anual. Per això, l’equip Orange News volem saber com era la sortida emblemàtica en el passat i veure quins canvis hi ha hagut fins avui en dia. Li hem fet una entrevista a l’Albert Reina (professor i ex-alumne) i a l’Elena Cabeza (professora i organitzadora) per la seva vinculació amb aquesta sortida.

1- A quin any es va començar a fer aquesta sortida?

La sortida emblemàtica va començar aproximadament a l’any 2000. Fa uns 20 anys, tot i que sempre s’han fet aquest tipus de sortides des de l’inici de l’escola.

2- Qui va tenir la idea de fer aquesta sortida? 

Aquesta idea la va tenir l’antiga sots-director pedagògica, la Isabel Monseny, perquè els alumnes tinguessin convivència entre ells/es, i també perquè visitessin llocs emblemàtics de Catalunya i per fer activitats en grup.

3- Ha canviat molt de com era abans?

Sí, des de fa 4 anys es van començar a barrejar els 4 cursos d’ESO perquè abans anava per cursos. I no hi havia una activitat conjunta; en canvi ara sí que hi ha diferents activitats, com per exemple: jocs de coneixença, la recerca del tresor, activitats esportives…

4- Què ha canviat?

Ha canviat el tema del recorregut amb activitats, ja que s’ha convertit en una macro gimcana en la qual tot l’alumnat està barrejat i ha de participar en totes les proves. També ha canviat que ara són els/les alumnes de 4t ESO els/les responsables de les activitats i els líders dels grups.

5- On anaveu abans?

Ara i abans any anem a un lloc diferent cada any, però sempre anem a llocs importants i emblemàtics de Catalunya, com per exemple: Montseny, Montserrat, el naixement del Llobregat, Delta de l’Ebre…

6-Vosaltres vau ser-hi al la primera emblemàtica? Va ser difícil?

Albert: sí que vaig ser-hi. No va ser difícil perquè abans no es feien activitats i la sortida estava més centrada en conèixer l’entorn. Va ser interessant però ara crec que és una sortida molt més divertida.

Elena: jo no hi vaig ser ja que no sóc ex-alumna de l’escola.

7-Quines activitats feieu a les primeres emblemàtiques?

Abans no feiem moltes activitats, l’alumnat de 4rt tampoc dirigia el grup, però sí que es feien rutes i treballavem el tema de la flora i fauna, sobre tot des de la matèria de naturals; no hi havia una gimcana com ara.

8- Recordeu alguna anècdota d’alguna emblemàtica? 

Albert: el que més recordo és que l’any passat va guanyar el meu grup i la resta deien que havíem fet trampes, però jo crec que era enveja.

Elena: l’any passat el meu grup va quedar l’últim, ens van aplaudir i ens van fer un passadís quan vam arribar, ja que havia passat força estona des de l’arribada del grup anterior, però va ser molt divertit! Aquest any, en canvi, el meu grup va guanyar. Ningú confiava en nosaltres!

9- Us agrada anar a la sortida emblemàtica? Per què?

– Si, perquè creiem que és una manera més d’ensenyar, treballar en equip i que l’alumnat es relacioni amb persones d’altres cursos, cosa que no es fa habitualment. Es una activitat en la qual el professorat pot conviure amb els/les alumnes, podem estar amb ells/es en un altre ambient, i passar molt bones estones.

Sortida emblemàtica 2017 al Delta de Llobregat
Imatge d’una de les primeres sortides emblemàtiques a Montserrat