La lectura és un procés de captura d’algun tipus d’informació emmagatzemada en un suport i transmesa mitjançant certs codis, com a llenguatge. El codi pot ser visual, auditiu i fins i tot tàctil, com el sistema Braille. Cal destacar que hi ha tipus de lectura que poden no estar basats en el llenguatge, per exemple els pictogrames.

La lectura és la clau que obre la porta al coneixement!PicsArt_1423238334518

La clau  fonamental és seleccionar contes que t’agradin o amb els quals et sentis emocionalment impactat.Per tenir una bona comprensió lectora heu de llegir i escoltar diverses vegades el conte, també heu d’ordenar l’acció del conte (els fets importants que hi surten) i escriure-ho en un paper. Una altra de les claus és imaginar el conte i intentar explicar-lo. Visualitzeu els personatges en acció abans de començar.

A l’hora d’explicar el conte: espereu el silenci, mireu el públic, convideu-lo a intervenir… No tingueu por d’oblidar-vos d’alguna paraula o paràgraf, la narració és flexible i un del grup (algú que tingui el text a mà i us el pugui llegir) us pot ajudar a recordar algun fragment. No us poseu nerviosos. Heu de controlar-vos i no estar tensos físicament. Intenteu arribar als oients (sigueu portadors d’alegria i bon humor, no us atureu si us oblideu d’algun fragment, atreviu-vos a improvisar). Treballeu la memòria repetint marcadors textuals, un petit fragment, una anècdota, un diàleg concret. Digueu el text seleccionat, en veu alta, a un company del vostre equip.

En llegir en veu alta, diferencieu personatges i narrador utilitzant veus diferents. Cal ser expressius i tenir en compte l’entonació.

Això és tot, esperem que us serveixi molt!

Informació extreta de:

http://apliense.xtec.cat/arc/sites/default/files/Consells%20per%20la%20lectura%20%20d%E2%80%99un%20conte%20en%20veu%20alta_PIM.pdf

http://es.wikipedia.org/wiki/Lectura

Redactat per Joel Lombao, Raúl Galceran i Alba Juan.