Mai t’has preguntat què habita més enllà dels límits de l’espai i el temps? Mai t’has qüestionat si vam ser els primers éssers superiors a la Terra? Mai has suposat que hi ha una força major esperant al fons del mar? Doncs totes aquestes qüestions són protagonistes en les històries d’H.P. Lovecraft.

Nascut a Providence (Road Island) l’any 1890, va ser (i és) un dels grans exponents i reinventors de la ciència ficció i el gènere del terror. Va tenir una infància força difícil. Era un noi malaltís turmentat per uns constants malsons i, amb només 4 anys, el seu pare va ser ingressat a l’hospital psiquiàtric. La seva mare, per altra banda, era una dona neuròtica, obsessionada amb la fràgil salut del seu fill la qual també va contribuir a la seva por cap al mar. Tots aquets fets es van veure reflectits en la seva obra, característica per la bogeria, la por, l’obscuritat, els éssers de malson i tot allò desconegut. Autor de molts contes i alguna que altra novel·la curta, mai va publicar cap d’elles en vida. Després de la seva mort, els seus amics i companys del cercle d’escriptors en van fer un recull i les van publicar.

Criatures que no obeeixen les nostres lleis de la vida i la natura. Éssers que repten en les ombres de tot allò que és conegut. Misteri i una amenaça ancestral. Aquests són alguns dels temes més recurrents en les narracions de Lovecraft. Les seves històries impregnen al lector d’una inquietant inseguretat envers les amenaces de l’exterior, tant presents en els seus contes. El conjunt d’aquests va acabar creant una mitologia basada en els déus arquetípics i els ésser prehumans que habiten en totes les seves històries. Les constants pressions d’aquests sobre el destí de la Terra constitueixen en la gran amenaça que projecta la seva ombra sobre tota l’obra de l’escriptor.

Noms com El Gran Cthulhu, Yog-Sothoth, els Grans Antics, Y-Golonac, El Rei de Groc, Shub-Niggurath… surten de la seva retorçada i imaginativa ment. Són presents en moltes de les seves inventives històries i conformen una part de la seva mitologia.

Arribar a conèixer Lovecraft pot ser un pèl difícil, però un cop s’és coneixedor de la seva existència i la seva influència se’n poden veure molts exponents en el dia a dia i es pot arribar a comprendre l’origen de la Terra i el seu destí des del seu punt de vista.

“No està mort tot el que descansa eternament, i amb el pas dels estranys eons fins i tot la Mort pot morir”

Víctor Campillo i Martí Jareño (3r d’ESO)