Hem estat amb la Mireia, una professora de P3, parlant sobre els primers dies a l’escola dels més petits….

Com es porten els nens de P3 en els primers dies de col·legi?

-Els primers dies la qüestió no es com es porten sinó, com s’ho passen a l’escola. El que passa es que els primers dies els hi costa molt separar-se dels seus pares. Tot i que que la primera setmana només venen pel matí, ja que sinó se’ls fa molt llarg. Els hi costa molt el moment de dir adéu als pares i mares, d’ entrar, pujar la rampa , arribar a la classe, … Un cop estem a la classe a molts els hi passa que ja deixen de plorar. A mida que van passant els dies, s’ho passen bé, es distreuen molt jugant.

Has estat tutora altres anys del alumnes de P3?

-Si ara feia molts anys que no era de tutora de P3 però portava molts anys sent tutora de P3.

I a diferencia d’altres anys, aquest any es porten millor o pitjor?

-A veure, cada any costa més captar l’atenció dels nens i que et facin cas. Normalment els nens de P3 no és que es portin malament,  a vegades no et fan cas perquè no entenen el que dius, o els hi demanem coses que no saben fer. Però a nivell general cada vegada saben més coses. Quan arriben a l’escola  saben i coneixen més coses de que abans.

I amb els companys com es porten?

-En general bé. Hi ha més problema amb aquells nens que no parlen català ni castellà sinó que parlen unes altres llengües, i els hi costa una mica relacionar-se. En aquesta edat els nens que no saben parlar, quan s’enfaden i com no ho poden explicar, doncs mosseguen, peguen… Es una feina important ensenya’ls  a  que sàpiguen explicar  què els hi passa.

I en aquesta classe hi ha algun nen que parli una altra llengua?

-Si, hi ha una nena que parla xinès i la família no parlen català i a casa es comuniquen en anglès o en xines. Hi ha una altre que comença a parlar català, però a la escola… A casa parla amb holandès i amb brasiler i una altre que a casa parla romanès i castellà. Els que venen de llar d’infants no els hi costa tant parlar castellà o català però els que no venen de una llar d’infants necessiten més temps.

I teniu algun nino com el que s’emporten a casa?

-Si, es diu Pelut.  Es com una mica la mascota de la classe. Cada setmana se l’emporta un nen o nena de la classe a casa llavors. Durant aquella setmana el nen és el protagonista. Llavors pengen en un suro les fotos que el nen o nena porta de quan eren nadons, de la família i un petit escrit on posa què els agrada fer i  què els agrada en general. I llavors el nen protagonista fins que s’acabi la setmana i te que explicar coses i després tenen que dibuixar-lo, i després amb tots els dibuixos fan un àlbum.

 

Ariadna i Enid

P3