Fa uns dies van venir de l’Ajuntament de Barcelona a enregistrar a l’escola un petit reportatge de les activitats extraescolars que es fan per a adults per a fer-ne una notícia a la seva publicació digital.

Aquí us en deixem el resultat, que a més a més  ha transcendit a diferents mitjans de comunicació com El Periodico o La Vanguardia.

Pares, mestres i fins i tot avis d’alumnes del Centre d’Estudis Montseny participen en les diferents activitats que ofereix l’escola. Gairebé 200 adults hi practiquen bàsquet, futbol sala, zumba, cant coral, gimnàstica o anglès.

Les activitats extraescolars són molt habituals als centres educatius d’arreu del país. De fet, un cop tocades les 5 de la tarda, alumnes de les escoles omplen els patis i les aules per fer-hi activitats relacionades amb l’esport, els idiomes o la música. El Centre d’Estudis Montseny no n’és una excepció, i prop de 1.000 alumnes hi practiquen alguna activitat. La particularitat d’aquesta escola és que no només són els alumnes qui participen en les activitats extraescolars.

Així, unes 200 persones, entre pares d’alumnes, mestres i fins i tot avis d’alumnes o exalumnes, prenen part en alguna de les activitats extraescolars per a adults que es fan al centre cada tarda. Unes 20 persones, entre mares i mestres, fan cant coral; 15 més estudien anglès; 30 ballen zumba, i prop de 100 pares juguen a futbol sala.

El Montseny, que és una cooperativa de pares i mares, té molt clar quin és l’objectiu d’aquesta iniciativa: “El que intentem és que la gent participi molt en l’escola, que la visqui, que se la senti seva, perquè ho és”, explica Miquel Garcia, responsable de les activitats extraescolars del centre. Com el Montseny, altres escoles barcelonines també han optat per expandir el model d’activitats extraescolars als adults, però en general és difícil implicar-hi el conjunt de la comunitat escolar, a diferència del que passa a l’escola del Poblenou (carrer de Pallars, 410).

Això és fruit d’una tasca de gairebé 50 anys per aconseguir establir uns lligams i una relació molt singular entre tots els membres del centre. Així ho explica Judit Ballesteros, mestra de l’escola i alumna de cant coral: “Això fa que siguem com una pinya, que ens coneguem més entre nosaltres. Jo he conegut mares que no coneixia, ara tinc més relació amb mestres amb qui no en tenia tanta; som com una família. Mai no ho havia viscut en altres escoles, i penso que afavoreix molt tota la relació de la comunitat educativa.”

Més de 30 anys fent gimnàstica a l’escola

Una de les activitats extraescolars que es fan al Montseny és la gimnàstica per a gent gran. Aquesta activitat va començar fa 32 anys amb un grup de pares de l’escola. Avui dia moltes de les persones que participen a les classes ja són avis d’alumnes, que es troben 2 dies la setmana durant 1 hora per fer diferents exercicis físics i gimnàstics beneficiosos per a la salut.