El bàsquet és un esport d’equip. Ara mateix és un dels més emocionants i atractius de tot el món. Diuen que el bàsquet es va crear al 1891 (pel professor de gimnàstica Dr. James Naismith) i ara ha anat evolucionant des de llavors.

Aquest és el creador de bàsquet.
naismith

magisnef.wordpress.com

Les regles del bàsquet:

-Temps de joc:

Consta de quatre períodes de deu minuts cadascun, amb intervals de dos minuts entre el primer i el segon període, i entre el tercer i el quart, així com un descans de deu minuts entre el segon i tercer quart. La possessió de pilota per tirar a cistella és de vint-i-quatre segons (en les regles anteriors havia estat de trenta).

-Jugadors:

Cada equip està integrat per 12 jugadors/es: 5 que inicien el partit i els altres que seuen a la banqueta. L’entrenador pot fer tots els canvis que vulgui. Cada jugador/a, en funció de la tècnica i l’alçada, té una missió i un lloc específic dins l’equip:

  • Base: juga a la zona central i dirigeix el joc. Ha de ser un bon llançador i dominar molt el bot o el driblatge i la passada.
  • Escorta: és l’ajudant del base. Ha de dominar el bot i el llançament.
  • Ala: n’hi ha dos, i han de tenir una gran tècnica individual i un bon llançament exterior.
  • Pivot: és el jugador/a més alt/a de l’equip. Ha d’agafar els rebots, s’ha de moure bé a la zona de tres segons i ha de dominar el llançament de prop.

-Puntuació:

 El valor de les cistelles no sempre és el mateix. Es té en compte des d’on es fa el llançament.

Des de fora la línia de 6’25 metres val 3 punts.

Des de dins la línia de 6’25 metres val 2 punts.

Des de la línia de tir lliure val 1 punt.

-Pilota:

 La pilota de bàsquet és esfèrica amb una circumferència de 75 a 80 centímetres i un pes aproximat d’uns 600 a 650 grams. En bàsquet femení es juga amb una pilota que pesa una mica menys i en mini bàsquet encara menys.

 -Infraccions:

 Les infraccions directes s’anomenen faltes personals i un jugador és definitivament eliminat quan comet cinc (a la lliga NBA són 6 ). Les faltes personals es realitzen quan empenys a algun jugador contrari. També si insultes o protestes, tant a l’àrbitre com als jugadors de l’equip contrari.

Altres infraccions pròpies del bàsquet – violacions al reglament -són les que es fan per no complir aquestes:

Les passes: No es poden donar tres passes sense botar la pilota. És l’acció, doncs, de caminar o córrer sense botar la pilota. També quan mou el peu de pivot, en una sortida botant, abans de què la pilota toqui el terra.

Els dobles (o falta doble): No és permès de botar la pilota amb les dues mans. Si es bota i es deixa de botar  ja no es podrà tornar a realitzar aquesta acció, llevat que la toqui un altre jugador. També quan salta amb la pilota a les mans i cau a terra sense deixar-la anar.

La zona: No es pot romandre tres segons o més en la zona contrària.

Camp enrere: un cop passada la pilota mig camp, no pot tornar al camp propi.

5 segons: és el temps màxim en què un jugador pot tenir la pilota a les mans sense botar, passar o tirar.

8 segons. És el temps màxim que disposa un equip per passar a camp contrari.

24 segons: és el temps màxim del qual disposa un equip per tirar a cistella i fer bàsquet o que la pilota, almenys, toqui l’anella.

No estar més de 3 segons en la zona.

El bàsquet a la nostra escola:

Es practica des de p4 fins a 2n de Primària en horari de dimarts i dijous de 17:15 a 18:15.

Bàsquet (competitiu): de 3r de Primària fins a 6è de Primària en horari de dimarts i dijous de 17:15 a 18:15. De 1r d’ESO fins a Batxillerat els dimarts i dijous de 18:15 a 19:45. Els partits a l’escola es juguen els divendres.

La primera i la segona equipació de bàsquet:

IMG-20141102-WA0002IMG-20141102-WA0001 (1)

Miquel Ortega, Joel Lombao i Raul Galceran (1r d’ESO A).