***

El dia 21 d’octubre una representació de la comissió del CEM+S vam assistir a l’acte de signatura del compromís per la sostenibilitat al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.

El regidor de Medi Ambient i Serveis Urbans dóna la benvinguda al curs 14-15 als 72 centres convidats a l’acte de signatura d’aquest curs. 

El regidor de Medi Ambient i Serveis Urbans, l’Il·lm. Sr.Joan Puigdollers, va obrir l’acte en el que estaven convidats 20 centres que s’incorporen aquest curs al programa, els 27 centres que renovaven el seu compromís, presentant el seu segon o tercer projecte de tres anys (2014/17) i els 25 centres que, després de diferents anys de projectes anuals, han cregut que ha arribat el moment d’incorporar la sostenibilitat en tots els àmbits de la seva comunitat educativa i presentaven el seu primer projecte de tres anys. Per aquest motiu, aquests centres, van rebre la placa corresponent pel seu nou compromís.

L’acte es va celebrar al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, un marc històric i símbol de la ciutat que, com va dir el regidor, és el millor lloc per debatre, parlar i concretar quines accions educatives de transformació de la ciutat i per tant de la societat portaran a terme els centres educatius que formen Barcelona Escoles + Sostenibles i que, en aquest curs, en formen part 341 centres de la ciutat de tots els nivells educatius.

A l’inici de l’acte, després de la benvinguda del regidor, es va simbolitzar el procés de transformació de l’Agenda 21 Escolar en Escoles + Sostenibles. Amb l’ajuda d’una mestra (d’un dels centres que més anys porta en el programa i d’un alumne d’una de les escoles noves) es va donar la benvinguda al nou logo de Barcelona Escoles + Sostenibles i al nou #BcnEscoleS que va estar present també en les pissarres distribuïdes per la sala gòtica de l’entrada. Després d’aquesta benvinguda, i amb l’ajuda de l’Elsa (dinamitzadora) es van simbolitzar les principals xarxes temàtiques i territorials en la que col·laboren i comparteixen actuacions i interessos diferents escoles. Per fer-ho l’alumnat que omplia el Saló de Cent es va intercanviar fils entre el que participa en projectes com: Ens ho mengem totApropa’t als parcs, Estalvi energètic, Alimentació i consum, Embolcalls + sostenibles, Compostem i aprenem, Horts, Biodiversitat, Pla de prevenció de residus i PVME, Educació infantil… Una simbolització de diferents xarxes entrellaçades que va “connectar” diferents escoles entre si i en els que els nois/es van participar activament. Aquestes connexions fetes amb fils de diferents colors van servir perquè els representants de les escoles que porten més temps en el programa estiressin els fils de diferents colors i creessin hexàgons en uns panells que hi havia a l’escenari.  Els alumnes dels 20 centres nous van rebre també, de mans de nois/es dels centres més veterans, una alzina com símbol de la seva incorporació al programa que han de cuidar per fer-la gran, com s’han de cuidar totes les accions que es proposen i que volen incorporar valors i hàbits propis de la sostenibilitat.

Per acabar en Santi Serratosa va facilitar que les 300 persones participants compartissin ritmes, sons, música i alegria per agafar força per poder fer possible tot allò que les escoles s’han plantejat per fer aquest curs.

Des de la secretaria tècnica us volem agrair la vostra gran participació en un acte en el que l’alumnat, mestres, professorats, pares i mares, educadors de l’espai de menjador, amics col·laboradors sou els veritables protagonistes. Moooltes gràcies i estem, com sempre, en contacte.