El passat dimarts 18 de desembre a la classe de llatí de 4t d’ESO  vam celebrar les Saturnalia i el Dies Natalis Solis Invicti.

Les Saturnalia eren una festivitat que tenia lloc del 17 al 23 de desembre i celebrava l’arribada de l’hivern i el final dels treballs del camp. Els banquets eren una part fonamental d’aquesta festivitat, així que  cada alumne vam preparar una recepta diferent per aprendre a cuinar com els romans a l’antiguitat i les vam portar a classe per compartir-les tots junts. Vam preparar: Truita de mel i llet, flam, pasta de full amb mel i nous, entre d’altres.

Per celebrar les Saturnalia es feien sacrificis de sang i també, abans de començar el banquet, per honorar al déu Saturn se li oferia una part de la beguda. També era costum durant les Saturnalia intercanviar petits regals entre familiars i amics. D’altra banda, el 25 de desembre se celebrava el Dies Natalis Solis Invicti (dia del naixement del sol victoriós) que festejava el solstici d’hivern i l’allargament de les hores de sol.

L’origen de les nostres festivitats nadalenques provenen d’aquestes dues celebracions romanes.

IO SATURNALIA! AVE SOL INVICTUS!